IdaBjorvik_Maja202023218.jpg
Logo.png

Alt du trenger å vite om prevensjon

Det finnes mange typer prevensjon å velge mellom, og de ulike metodene kan dekke flere ulike behov. Her kan du lese alt du trenger å vite for å velge riktig prevensjon som kan passe deg, din kropp og livssituasjon.

Minipiller/gestagenpiller


De ulike prevensjonsmidlene
Det finnes mange ulike prevensjonsmidler, og noen typer er bedre for kroppen enn andre. Her kan du lese mer om hva som kan være riktig for deg.


Preparatnavn
Cerazette, Conludag, Desogestrel Orifarm, Vinelle

Disse tablettene inneholder kun gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen. Minipiller hemmer dog sjeldent eggløsning på grunn av den lave dosen hormoner.


Fordeler

Enkelt. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.


Ulemper

Må tas til samme tid hver dag. Uregelmessige blødninger er vanlig. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke minipiller

Du skal ikke bruke minipiller hvis du:

 • Er gravid
 • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon
 • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp)
 • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)
 • Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din

Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din.


Bivirkninger

De vanligste bivirkningene (1-10%) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, uregelmessige blødninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst. De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

Én pakke minipiller (3 måneder) koster rundt 90 kr. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

Kondom


Kondom er en gummihylse som tres over penis før samleie. Det virker ved at sæden havner i kondomet i stedet for vagina ved sædutløsning. Kondom er den sikreste barrieremetoden dersom den brukes riktig. Sikkerheten øker dersom det brukes sammen med sæddrepende krem.


Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som også beskytter mot smitte av seksuelt overførbare sykdommer. Kondom bør benyttes av alle som har samleie med personer hvor muligheten for smitte av kjønnssykdom er til stede.

Kondom kan gjerne brukes sammen med glidekrem.


Fordeler

Lettvint. Få til ingen bivirkninger. Beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.


Ulemper

Fare for brukerfeil. Ikke like sikker som hormonelle prevensjonsmidler.


Når skal du ikke bruke kondom

Med mindre du har et ønske om å bli gravid, kan du trygt bruke kondom til ethvert samleie.


Bivirkninger

Bivirkninger er svært sjeldent, og det finnes ingen alvorlige. Kondomet kan for noen påvirke den sensoriske opplevelsen av samleiet negativt. Eventuelt lokal reaksjon på stoffer i kondomet (f.eks. gummi/latex), men det finnes mange forskjellige alternativer å velge mellom.


Pris

Kondomer er generelt billige, men prisen varierer fra merke til merke. Flere steder deles det ut gratis kondomer, som f.eks. på helsestasjoner og hos helsesykepleiere. Det er også mulig å bestille gratis kondomer på nett via gratiskondomer.no.

P-piller (kombinasjonspiller)


Preparatnavn

Loette, Microgynon, Mirabella, Oralcon, Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle, Yaz, Zoely, Yana, Synfase, Qlaira


Disse tablettene inneholder en blanding av de kvinnelige kjønnshormonene gestagener og østrogener. De virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.


P-pillene tas hver dag til ca. samme tid. Et pillebrett kan enten inneholde 21 eller 28 piller (ved sistnevnte er de siste 7 pillene placebopiller uten hormoner). Man kan velge å hoppe over en menstruasjon ved å gå direkte over på neste brett etter å ha tatt 21 piller.


Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!


Fordeler

Høy sikkerhet dersom det brukes riktig. Enkle å ta. Blødningskontroll. Gir ofte reduksjon av smerter og blødningsmengde ved menstruasjon. Kan redusere kviser. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot eggstokk- og endometriekreft.


Ulemper

Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke kombinasjonspreparater

Du skal ikke bruke kombinasjons-p-piller hvis du:

 • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 mnd etter fødsel)

 • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.

 • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp

 • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner

 • Har migrene

 • Har eller har hatt brystkreft

 • Er arvelig disponert for brystkreft med en av genvariantene BRCA1/BRCA2

 • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom

 • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner

 • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)

 • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35


Kombinasjonspreparater og blodpropp Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5-12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller i et år). Denne risikoøkningen er størst de første 6-12 månedene du bruker p-pillene. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak


Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.


Bivirkninger

De vanligste bivirkningene (1-10%) er kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, uregelmessige blødninger, hodepine, migrene, endret utflod, nedsatt sexlyst.


De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

Prisen på p-piller varierer mellom ca. 90-300 kr pr pakke
(= 3 brett). Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

Hormonspiral


Preparatnavn

Mirena, Levosert, Kyleena, Jaydess


Hormonspiral er et prevensjonsmiddel som føres inn i livmorhulen via skjeden, og som beskytter mot graviditet i 3-5 år. Hormonspiralen skiller ut gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.


Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!


Fordeler

Sikker langtidsprevensjon. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot økt risiko for endometriekreft under østrogenbehandling (HRT).


Ulemper

Uregelmessige blødninger er vanlig. Krever innsetting og fjerning, som kan være smertefullt. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke hormonspiral

Du skal ikke bruke hormonspiral hvis du:

 • Er gravid

 • Har født for < 8 uker siden (evt 12 uker hvis det var en komplisert fødsel eller keisersnitt)

 • Har symptomer eller tegn på en seksuelt overførbar sykdom

 • Har symptomer på bekkeninfeksjon

 • Har symptomgivende bakteriell vaginose

 • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon

 • Har kreft i livmorhalsen, endometriet eller eggstokkene

 • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)

Snakk med legen din dersom du har en kjent hjertesykdom som kan medføre arytmi (forstyrret hjerterytme)


Bivirkninger
Vil gi uregelmessige blødninger i starten, og kan etter hvert gi bortfall av menstruasjonen. Andre vanlige bivirkninger (rundt 10%) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst. Smerter og ubehag i forbindelse med innsetting. 1-10% risiko for bekkeninfeksjon (i starten) og utstøting. Perforasjon av livmoren (meget sjelden, og medfører sjeldent komplikasjoner).


De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.Pris

Egenandelen for hormonspiral ligger på mellom ca. 950-1200 kr, avhengig av hvilken type man bruker. Den er billigere for kvinner mellom 20-21 år, og for kvinner mellom 16-19 år er den gratis.

P-stav


Preparatnavn

Nexplanon


P-stav er en liten vinylstav som opereres inn under huden på overarmen til kvinnen, og som beskytter mot graviditet i 3 år. P-staven skiller ut gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.


Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!


Fordeler

Sikker langtidsprevensjon. Øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.


Ulemper

Uregelmessige blødninger er vanlig. Krever innsetting og fjerning, og fjerning kan i noen tilfeller være komplisert. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke p-stav

Du skal ikke bruke p-stav hvis du:

 • Er gravid

 • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon

 • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp)

 • Har brystkreft, leversykdom eller SLE (systemisk lupus)

Bruker medisiner som ikke er avklart med legen din


Bivirkninger

De fleste opplever endret blødningsmønster. Andre vanlige bivirkninger (rundt 10%) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst, arr på innsettingssted.


De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

P-staven koster ca 1200 kr. Er du mellom 20-21 år, får du det billigere, og den er gratis for kvinner mellom 16-19 år.

P-plaster


Preparatnavn

Evra


P-plaster virker på samme måte som p-piller (kombinasjonspreparater) eller p-ring. Plasteret avgir en jevn sammensetning av de kvinnelige kjønnshormonene gestagener og østrogener til blodet. Dette virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.


P-plasteret festes på overarm, rumpeballe, mage eller øvre rygg/bryst, og skiftes én gang hver uke (på samme ukedag) i 3 uker. Deretter holdes en plasterfri uke, hvor man vil få en menstruasjonsblødning. Man kan velge å utsette menstruasjonen ved å utsette den plasterfrie uken.


Fordeler

Høy sikkerhet dersom det brukes riktig. Enkelt; behøver ikke å huske på å ta en pille hver dag. Blødningskontroll. Gir ofte reduksjon av smerter og blødningsmengde ved menstruasjon. Kan redusere kviser. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet. Beskytter mot eggstokk- og endometriekreft.


Ulemper

Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke p-plaster

Du skal ikke bruke p-plaster hvis du:

 • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 mnd etter fødsel)

 • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.

 • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp

 • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner

 • Har migrene

 • Har eller har hatt brystkreft

 • Er arvelig disponert for brystkreft med en av genvariantene BRCA1/BRCA2

 • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom

 • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner

 • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)

 • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35


P-plaster og blodpropp: Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5-12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller i et år). Denne risikoøkningen er størst de første 6-12 månedene du bruker preparatet. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak


Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.


Bivirkninger

Vanlige bivirkninger (rundt 10%) er hudirritasjon, kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, hodepine, migrene, endret utflod, nedsatt sexlyst, humørsvigninger, uregelmessige blødninger.


De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

Én pakke med Evra p-plaster koster 270 kr, og inneholder 9 plastre. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

Nødprevensjon - angrepille


Preparatnavn

Ellaone, Norlevo


Dette er en nødløsning som kan benyttes etter ett enkelt ubeskyttet samleie. Angrepillen er egentlig en type minipille/gestagenpille med noe høyere hormoninnhold enn de vanlige gestagenpillene.


I Norge finnes det to ulike angrepiller, og begge kan kjøpes uten resept. Den ene inneholder hormonet levonorgestrel (Norlevo®) og må tas innen 72 timer etter samleie. Den andre inneholder virkestoffet ulipristal (ellaOne®) og må tas innen 120 timer etter samleie. Behandlingen består av én tablett.


Man antar at virkningen av nødprevensjon skyldes at eggløsningen hemmes eller utsettes, og at befruktning derved unngås. Dersom det først har skjedd en befruktning, kan man ikke forvente effekt. Angrepillen er med andre ord ikke en abortpille.


Sikkerheten for å ikke bli gravid avtar med økende tid mellom samleie og tablettinntak. Dersom påfølgende menstruasjon er unormal, eller kommer mer enn fem dager forsinket, bør du for sikkerhets skyld ta en svangerskapstest for å utelukke graviditet.


Husk å lese pakningsvedlegget før bruk, her står viktig informasjon!


Når skal du ikke bruke angrepille

Du skal ikke bruke angrepille hvis du:

 • Er gravid

 • Er kjent overfølsom for noen av innholdsstoffene (inkludert laktose)

Snakk med en lege før du bruker angrepille hvis du tidligere har hatt graviditet utenfor livmoren, hvis du har en leversykdom eller hvis du har kjent forhøyet risiko for blodpropp (f.eks. blodpropp i ung alder hos et nært familiemedlem).


Bivirkninger

Vanlige bivirkninger (ca. 10%) er kvalme, magesmerter, svimmelhet, hodepine, tretthet, brystspenninger, mensensmerter eller kraftig menstruasjon. Disse går vanligvis over innen 48 timer.


NB! Reduserer virkningen av annen hormonell prevensjon som p-piller o.l. i dagene i etterkant. Derfor anbefales bruk av lokal prevensjon etter bruk (f.eks. kondom eller pessar) inntil neste menstruasjon.


Pris

Prisen varierer med hvor du kjøper angrepillen, men pleier å ligge omkring ca. 200-300 kroner.

P-sprøyte


Preparatnavn

Depo-Provera


P-sprøyte er et prevensjonsmiddel som settes hver 12. uke, og som beskytter mot graviditet i minst 3 måneder. P-sprøyten inneholder gestagen, som er et kvinnelig kjønnshormon. Dette hormonet virker først og fremst ved å påvirke livmorslimhinnen slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller, men kan også hemme eggløsningen.

Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!


Fordeler

Enkelt, usynlig og sikkert. Kan gi bortfall av menstruasjonen (oppfattes av mange som positivt) og mindre mensensmerter. Beskytter mot spredning av enkelte kjønnssykdommer til bekkenet.


Ulemper

Uregelmessige blødninger er vanlig. Må settes hver 3. mnd. Depotpreparat som ikke kan tas bort ved bivirkninger. Det kan i verstefall ta over et år fra man slutter med p-sprøyte til man gjenvinner normal eggløsning og menstruasjon. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Vektoppgang er mulig bivirkning.


Når skal du ikke bruke p-sprøyte

Du skal ikke bruke p-sprøyte hvis du:

 • Er under 18 år (med mindre alle andre prevensjonsmetoder er uaktuelle for deg)

 • Er gravid

 • Hvis du ammer, og barnet ditt er under 6 uker gammelt

 • Er over 35 år og har tilleggsrisiko for hjerte-kar-sykdom

 • Er over 50 år

 • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner

 • Har mye benskjørhet i familien (osteoporose)

 • Røyker eller har et stort alkoholforbruk

 • Har anoreksi eller cøliaki

 • Har, eller tidligere har hatt, brystkreft

 • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon

 • Har blodpropp (du kan bruke det hvis du tidligere har hatt blodpropp)

 • Har en leversykdom eller SLE (systemisk lupus)

 • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner


Bivirkninger

Gir ofte uregelmessige blødninger i starten, og kan etter hvert gi bortfall av menstruasjonen. Vanlige bivirkninger for øvrig (ca. 10%) er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst, vektoppgang.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

Én p-sprøyte koster i underkant av 100 kr. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

P-ring


Preparatnavn

NuvaRing, Ornibel


P-ringen er laget av vinyl, og virker på samme måte som kombinasjonspiller (vanlige p- piller). Den skiller ut de kvinnelige kjønnshormonene gestagen og østrogen. Dette virker først og fremst ved å hemme eggløsningen, men også ved å påvirke livmoren slik at den blir mindre gjennomtrengelig for sædceller. Ringen settes inn i vagina, og hver ring er effektiv i en måned.


Fordeler

Krever ikke innsetting av lege, kan enkelt settes inn og tas ut. Sikker prevensjon på lik linje med p-piller. Kvinnen trenger ikke å huske på å ta prevensjonen hver dag.


Ulemper

Ringen må settes inn av kvinnen hver 3. uke, og må være ren. Kan støtes ut. Kan i noen tilfeller kjennes under samleie. Økt risiko for blodpropp, hjerte- og karsykdom samt brystkreft og livmorhalskreft. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke p-ring

Du skal ikke bruke p-ring hvis du:

 • Er gravid, nylig har født og/eller ammer (6 mnd etter fødsel)

 • Har hatt blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.

 • Har kjent genvariant som gir økt risiko for blodpropp

 • Har blodtrykk over 140/90 eller bruker blodtrykksmedisiner

 • Har migrene

 • Har eller har hatt brystkreft

 • Er arvelig disponert for brystkreft med en av genvariantene BRCA1/BRCA2

 • Har alvorlig leversykdom, eller symptomgivende galleveissykdom

 • Har diabetes med varighet over 20 år, eller med komplikasjoner

 • Har SLE (systemisk lupus erythematosus)

 • Er over 35 år, røyker eller har BMI over 35


P-ring og blodpropp

Kombinasjonspreparater gir en økning i risiko for blodpropp (oppstår hos 5-12 av 10 000 kvinner som bruker p-piller i et år). Denne risikoøkningen er høyest de første 6-12 månedene du bruker preparatet. Tegn på blodpropp er:

– Hevelse i ett ben eller én arm

– Sterke smerter i ett ben eller én arm

– Brystsmerter

– Tungpust som ikke har annen åpenbar årsak


Har du noen av disse symptomene, er det viktig at du raskt kontakter lege.


Bivirkninger

Vanlige bivirkninger (1-10%) er vaginalt utflod og ubehag, kvalme, svimmelhet, magesmerter, ømme bryster, hodepine, migrene, nedsatt sexlyst, humørsvigninger, uregelmessige blødninger.

De fleste bivirkninger vil gå over i løpet av de første 3 månedene etter oppstart. Med mindre du er alvorlig plaget av bivirkninger, anbefaler vi derfor at du venter i 3 måneder før du eventuelt bytter prevensjonsmiddel.


Pris

Én pakke p-ringer (3 måneder) koster ca. 366 kr. Er du mellom 16 og 21 år, får du det billigere.

Kobberspiral


Preparatnavn

Nova T 380


Kobberspiral er et hormonfritt prevensjonsmiddel som føres inn i livmorhulen via skjeden, og som beskytter mot graviditet i 5 år (lengre hvis kvinnen er over 40 år). Den virker ved å hemme befruktningen, og påvirker ikke eggløsningen. Den hemmer også implantasjon av et befruktet egg, og kan derfor brukes som nødprevensjon innen 5 dager etter ubeskyttet samleie (alternativ til «angrepille»).


Husk å lese pakningsvedlegget, her står viktig informasjon!


Fordeler

Sikker langtidsprevensjon. Ingen hormonbivirkninger, og øker ikke risikoen for alvorlige bivirkninger som blodpropp, hjertesykdom eller hjerneslag.


Ulemper

Kan forlenge og forsterke menstruasjonsblødninger og gi kraftigere mensensmerter – egner seg derfor ikke til kvinner som har menstruasjonsplager fra før. Krever innsetting og fjerning, som kan være smertefullt. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer. Beskytter ikke mot graviditet utenfor livmoren (ekstrauterin graviditet).


Når skal du ikke bruke kobberspiral

Du skal ikke bruke kobberspiral hvis du:

 • Er gravid

 • Har født for < 8 uker siden (evt 12 uker hvis det var en komplisert fødsel eller keisersnitt)

 • Har blødninger fra skjeden som ikke skyldes menstruasjon

 • Har symptomer eller tegn på en seksuelt overførbar sykdom

 • Har symptomer på bekkeninfeksjon

 • Har symptomgivende bakteriell vaginose

 • Har kreft i livmorhalsen, endometriet eller eggstokkene

 • Lupus (SLE) med alvorlig mangel på blodplater

Snakk med legen din dersom du har en kjent hjertesykdom som kan medføre arytmi (forstyrret hjerterytme)


Bivirkninger

De fleste opplever økt blødningsmengde- og tid, og kvinner som sliter med menstruasjonssmerter, vil ofte få disse forverret - dette er imildertid mest fremtredende de første månedene. Smerter og ubehag i forbindelse med innsetting (kan forebygges ved å ta smertestillende før inngrepet). 1-10% risiko for bekkeninfeksjon (i starten) og utstøting. Perforasjon av livmoren (meget sjelden, og medfører sjeldent komplikasjoner).


Pris

Egenandelen for kobberspiral ligger på 800 kr. Er du 21 år, koster den 328 kr. For kvinner mellom 16-20 år er den gratis.

Pessar


Pessar er en ring av plast/gummi som settes som et skjold foran livmorhalsen, og hindrer sædceller i å komme inn i livmorhulen. Pessaret må settes inn før samleie og bli liggende inne noen timer etter samleie.


Sikkerheten er avhengig av riktig bruk, men dersom det brukes riktig, er det et godt prevensjonsmiddel helt uten alvorlige bivirkninger. Sikkerheten øker dersom det brukes samtidig med sæddrepende krem.


Fordeler

Ingen hormoner, ingen alvorlige bivirkninger.


Ulemper

Litt krevende å bruke, fare for brukerfeil. Krever stell og rengjøring. Flere størrelser, må tilpasses hos lege eller jordmor (men finnes også som one-size). Ikke like sikker som hormonelle prevensjonsmetoder. Beskytter ikke mot kjønnssykdommer.


Når skal du ikke bruke pessar

Det finnes ingen medisinske kontraindikasjoner mot å bruke pessar, men virkningen er avhengig av at det brukes riktig.


Bivirkninger

Bivirkninger er svært sjeldent, og det finnes ingen alvorlige. Kan gi lett økt risiko for urinveisinfeksjon (UVI), særlig når det brukes sammen med sæddrepende middel. Kan hos noen gi lett lokal irritasjon.


Pris

Prisen varierer noe, men ligger omkring 400 kr. Et pessar kan brukes flere ganger (inntil 2 år etter at det er pakket ut).

Medisinsk ansvarlig lege: Simen Brynildsen
© Legevisitt AS – Nydalen allé 17, 0484 Oslo. Org.nr. 917491089.

download.svg
ref-logo-uio-06ba4a238b71d713f3341012158d4b06.svg
ref-logo-forskningsradet-275fc3b2d01258e958a178dd1f1ec916.svg
download 1.svg

Fint å vite om oss

Du kjenner din kropp best. Derfor vil vi gi deg mer kontroll over din egen seksualhelse gjennom nye, digitale løsninger.


Maja ble startet av engasjerte leger i Legevisitt AS.

Logo.png