Kjønnssykdommer

Hvordan tester man seg for kjønnssykdommer?

Har du hatt ubeskyttet sex med en ny flamme, eller og er generelt usikker på om du har fått en kjønnssykdom? Her får du svaret på hvordan tester deg for de ulike kjønnssykdommene.

9. september 2020Skrevet av: Andrea Birketvedt

Hvor tar man en prøve?

Før kunne klamydiatest være en litt pinlig affære for mange. Du måtte innom fastlege eller legekontor for å avlegge en urinprøve, eller ta en prøve i skjeden. Nå har det heldigvis blitt enklere. Du kan bestille en diskré hjemmetest rett i postkassen. Ta prøven hjemme og sende den direkte til labben. Helt anonymt og du slipper å vente på legetime, eller bruke tid på reisevei. Testene vi tilbyr tester deg for både klamydia, gonoré og mykoplasma.

Hva slags test bør jeg ta for kjønnssykdommer?

Først må man finne ut hvilke tester du bør ha, og dette avhenger av hvem du har hatt sex med og hvor denne personen bor. Dette er fordi noen infeksjoner er mer utbredt i andre land enn i Norge. Har du hatt en ferieflørt i et annet land, kan du ha fått andre sykdommer enn de vi vanligvis ser i Norge.

Forskjellige tester for kvinner og menn

Deretter avhenger prøvetakingen om du er kvinne eller mann. Siden du er her på Maja, så antar vi at du er en kvinne. Men skal du få en partner til å teste seg, kan det være greit å vite hvordan denne testen også foregår.

Test på kjønnssykdommer hos kvinner:

For kvinner kan man bruke en vaginalprøve som kvinnen tar selv. Dette er en vattpinne som man fører inn i skjeden, og kan tas hjemme eller under en gynekologisk undersøkelse. Denne prøven tester kun for kjønnssykdom i skjeden (klamydia, og eventuelt gonoré og mykoplasma ved indikasjon). Prøven kan under mensen.

Bestill test her!

Test på kjønnssykdommer hos gutta:

For menn brukes urinprøve, som vil teste for klamydia (og gonoré og mykoplasma ved indikasjon). Her er det viktig at det er kun den første porsjonen av urinen som samles.

Hatt analsex? Da må vi ha prøve fra anus

Dersom man har hatt ubeskyttet analsex, uansett mann eller kvinne, brukes en prøve fra anus. Da fører du en vattpinne rett innenfor endetarmsåpningen.

Hatt oralsex? Da kan en halsprøve være lurt

Noen ganger bør man også ta halsprøve, da noen infeksjoner smitter via oralsex. Dette kan tas hos legen, eller hjemme hos deg selv. Da fører man en vattpinne bak i halsen, og denne tester for gonoré.

Hva med herpes og kjønnsvorter?

Andre sykdommer, som herpes og kjønnsvorter kan man ikke teste med blodprøve eller andre prøver. Dette kan en lege se på og vurdere hvis du har synlige vorter eller blemmer.

Hva gjør man hvis man har fått påvist kjønnssykdom?

Ved positiv prøve vil legen guide deg videre og gi behandling som kreves. Det er veldig viktig å oppsøke lege raskt hver man utvikler symptomer på bekkeninfeksjon under dette forløpet.

Symptomer du må være obs på er:

  • Smerter nederst i magen
  • Økt mengde utflod, ofte gulaktig og/eller med blod
  • Feber
  • Nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse

For menn er det viktig å oppsøke lege raskt dersom man utvikler:

  • Smerter i pungen
  • Rødhet, hevelse, ømhet på pungen
  • Svie ved vannlating
  • Feber, nedsatt allmenntilstand eller sykdomsfølelse.

Må jeg ringe alle jeg har vært i kontakt med hvis jeg er smittet?

Det er viktig at de du har vært i seksuell kontakt med blir informert om at du er smittet. Heldigvis kan legene gjøre dette for deg helt anonymt dersom du synes det er flaut eller ubehagelig.

Lyst til å lære mer?

Kjønnssykdommer

Hva er kjønnsvorter egentlig?

Kjønnsvorter kalles også kondylomer på lege-språket. Dette er små vorteaktige utvekster i huden, ofte med en litt ruglete overflate. De kan være flate og små, og noen ganger tettpakket som “brosten”.

Les merLesetid: 3 minutter

Medisinsk ansvarlig lege:
Simen Brynildsen

Legevisitt AS – Hansteens Gate 12, 0253 Oslo. Org.nr. 917491089.

© Copyright 2021 • Tjeneste i samarbeid Legevisitt og Simpleness