Kjønnssykdommer

Dette bør du vite om herpes

Herpes regnes som en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge, og er den vanligste årsaken til sår i underlivet. Dette er en virusinfeksjon, forårsaket av herpes simplex virus type 1 eller 2.

Av Andrea BirketvedtMedisinsk ansvarlig lege hos Maja

Man har ikke helt klare tall på hvor mange som har herpes, men vi kan anta at ca 1/3 av alle 30-åringer er smittet med herpes simplex virus-2 (som er vanligste årsaken til kjønnsherpes). De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Mange vet derfor ikke at de har viruset.

Hvordan smitter herpes?

Viruset kan smitte via spytt, hud og slimhinner. Det kan altså smitte ved ubeskyttet sex, også munnsex og analsex. Begge virus-typene (HSV-1 og HSV-2) kan smitte til underlivet, og da kalles det kjønnsherpes. Det vil også si at virusene kan kryssmitte!

Kryssmitting betyr at herpesvirus i underliv kan smitte til munn, eller fra munn til underliv mens man har munnsex.

Blir du noen gang kvitt herpes?

Hvis man blir smittet med en slik infeksjon vil viruset ligge latent i kroppen resten av livet.

Det vil si at viruset vandrer langs nervebaner, og går i hvilefase i såkalte nerveganglier. Når viruset er i dvale har man ingen symptomer. Det er først når viruset våkner fra denne dvalen at man kan få ny utbrudd, det kalles også for sekundærutbrudd. Disse utbruddene er ofte mildere enn den første infeksjonen, og det er ikke alle som får nye utbrudd heller.

Kan jeg smitte meg selv med min egen herpes?

Dersom du har HSV-1 som munnherpes er du immun mot å få HSV-1 som kjønnsherpes senere.

Har du fått HSV-2 som munnherpes er du immun mot å få HSV-2 som kjønnsherpes senere.

Unntaket er dersom du ved førstegangssmitte blir smittet to plasser på en gang, da er det mulig å utvikle herpes med samme virus både i munn og underliv. Ellers vil kroppen allerede kjenne til viruset.

Symptomer på herpes

En primærinfeksjon med genital HSV-2 vil gi symptomer hos ca. 40% av de smittede. Første gang du får symptomer på herpes kalles dette et primærutbrudd, som vil si det første utbruddet. Dette skjer ofte dager til uker etter at man har blitt smittet. Symptomene på herpes kan være følgende:

  • Nummenhet, kløe og prikkende sensasjon i huden
  • Smertefulle blemmer på og rundt kjønnsorganene i varierende mengde og omfang. Blemmene brister etterhvert og gir små sår
  • Hoven, rød og øm hud i de rammede områdene
  • Smerter og vanskeligheter med å late vannet grunnet åpne sår og hevelse
  • Noen utvikler feber og slapphet (vanligst ved førstegangsutbrudd)

Hva kan utløse et herpesutbrudd?

Dette vil være ulikt fra person til person. Munnherpes vil for eksempel kunne forverres ved stress og soleksponering. Kjønnsherpes kan typisk blusse opp ved irritasjon i underlivet, stress, menstruasjon, sykdom, nedsatt immunforsvar eller feber.

Hvordan behandler man herpesinfeksjon?

Det er dessverre ingen medisin som helbreder denne sykdommen eller fjerner viruset fra kroppen. Det finnes likevel behandling som kan korte ned på selve sykdomsforløpet. Medisinen Aciklovir eller Valaciklovir kan hemme veksten og virusets aktivitet, men den gir best effekt hvis man starter behandlingen raskt etter man har symptomer - helst innen 3 dager.

Hvis man har mye ubehag fra sårene kan man også bruke lokalbedøvende salve. Det er også viktig å holde sårene rene slik at det ikke blir en bakterieinfeksjon i sårene.


Er herpesinfeksjon farlig?

Herpesinfeksjon kan være plagsomt og sjenerende og disse sårene kan være ordentlig vonde. Heldigvis er det ingenting som tyder på at sykdommen i seg selv er farlig. Når sårene har grodd blir huden normal igjen.

Den ene gangen denne infeksjonen kan gi alvorlig sykdom er hvis en kvinne føder mens hun har herpes sår (spesielt hvis dette er det første utbruddet). Da kan barnet bli smittet av herpes under fødselen, og dette er kan være alvorlig for en nyfødt som ikke har immunforsvar til å håndtere denne infeksjonen. Heldigvis er dette sjelden noe problem i dag. Man velger ofte å gjøre keisersnitt i slike tilfeller.

Dessverre ser vi at det snakkes for lite om underlivsherpes, og mange kan derfor oppleve at det er tabubelagt. Faktisk så har det vært så belastende for noen at det er opprettet en egen datingside for personer som har viruset på hsvsingles.com. Egentlig er dette ganske underlig, når vi vet at rundt halvparten av alle i verden har et av herpes virusene i kroppen. Det vil si at din nye partner faktisk kan ha viruset uten å nødvendigvis vite det. Dessverre er det enda vanskelig for de som vet om viruset, da det ikke er kurerbart og vil potensielt smitte videre.

Husk: veldig mange har viruset, du er ikke alene.

Redigert og oppdatert av lege Andrea og sykepleier Mariann.

https://forskning.no/virus/halvparten-av-verdens-befolkning-har-herpes/461332

Lyst til å lære mer?